Forum Eksploracyjne

Dawniej sztolnie.fora.pl
Dzisiaj jest 20 kwie 2018, 2:58

Strefa czasowa UTC+02:00




Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: 10 paź 2015, 12:06 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lip 2015, 14:40
Posty: 716
Sztolnia Johannes (Tiefe Johannes Stollen) to stara, pochodząca z XVIII wieku sztolnia. Jest zaznaczona na mapie wyrobisk Miedzianki z 1784 roku - miała wtedy około 50 metrów długości i kierowała się w stronę szybu wydrążonego na stoku góry (tzw. Szyb w Miedziance) . Być może jest nawet znacznie starsza, jednak przez brak dokumentów ciężko to udowodnić.

Załącznik:
Johannes.jpeg
Johannes.jpeg [ 213.14 KiB | Przejrzano 2005 razy ]


Wykorzystywana w okresie poszukiwań uranu, gdy została udrożniona i odbudowana, o czym świadczy rozległa hałda rozciągająca się przed jej wlotem. W związku z tymi pracami wyrobiska zostały też rozbudowane a sztolnia otrzymała nową nazwę - sztolnia numer 5

Załącznik:
Szyb na Miedziance.JPG
Szyb na Miedziance.JPG [ 162.89 KiB | Przejrzano 2005 razy ]


Obecny stan przedstawia się tak, że ze sztolni wypływa pokaźnym strumieniem woda, ujęta w korytko. Wlot jest przysypany, ale wygląda na to, że można by go łatwo udrożnić.


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 10 paź 2015, 12:09 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lip 2015, 14:40
Posty: 716
Zdjęcie przedstawia wlot sztolni. Słabo widać, ale coś widać - wypływ wody ujęty w korytko. Woda wypływa z zapadniętej dziury, w którą łatwo można było włożyć około 1,5-metrowy kij. Bujna roślinność niestety przysłania pole widzenia.


Załączniki:
DSCF3071.JPG
DSCF3071.JPG [ 1.47 MiB | Przejrzano 2004 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
Post: 16 sty 2017, 22:48 
Offline

Rejestracja: 30 gru 2015, 20:43
Posty: 195
plan sztolni nr 5 z okresu funkcjonowania kopalni uranu. Wg planu długość korytarzy to około 1100m.
Najprawdopodobniej została połączona z szybem Neu Gluck, nie ma jednak na planie szybu zwanego "szybem w Miedziance"


Załączniki:
Komentarz: plan sztolni nr 5
112-sztolnia5.jpg
112-sztolnia5.jpg [ 30.38 KiB | Przejrzano 1728 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
Post: 24 sty 2017, 20:22 
Offline

Rejestracja: 30 gru 2015, 20:43
Posty: 195
plan sztolni nr 5 z poziomu 112 wraz z poziomem 74 na podkładzie mapy topograficznej


Załączniki:
sztolnia nr 5.jpg
sztolnia nr 5.jpg [ 1.12 MiB | Przejrzano 1671 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
Post: 06 mar 2018, 19:00 
Offline

Rejestracja: 21 lut 2018, 15:45
Posty: 9
Odkąd pamiętam wlot sztolni zawsze był zasypany, wypływał tylko strumyczek korytkiem. Do sztolni napewno nikt nie zaglądał od dziesięcioleci, obecnie wlot sztolni częściowo rozkopany, ale nadal sporo wody


Załączniki:
IMAG4204.jpg
IMAG4204.jpg [ 451.93 KiB | Przejrzano 1083 razy ]
IMAG4205.jpg
IMAG4205.jpg [ 472.11 KiB | Przejrzano 1083 razy ]
IMAG4206.jpg
IMAG4206.jpg [ 394.97 KiB | Przejrzano 1083 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
Post: 06 mar 2018, 19:10 
Offline

Rejestracja: 21 lut 2018, 15:45
Posty: 9
powyżej sztolni jest niezabezpieczony szyb, znalazłem informacje że na głębokości 15 metrów jest korek z obudowy i gruzu skalnego, sztolnia może okazać się jedyną możliwością żeby wejść pod Miedziankę , ale trzeba to sprawdzić zanim Lasy Państwowe lub władze gminy się kapną że ktoś robi wykopki i znowu zasypią.


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 06 mar 2018, 21:34 
Offline

Rejestracja: 30 gru 2015, 20:43
Posty: 195
nie sądzę, aby było możliwe przejście sztolnią nr 5 pod Miedziankę, raczej te chodniki, które w XIX w łączyły wyrobiska są niedostępne, tak przynajmniej wynika ze wszystkich planów Miedzianki z okresu działalności R1

bardzo zastanawia mnie pochodzenie tego szybu nad wejściem, bo w sumie o nim też nigdzie nie znalazłem informacji - jest, a go nie było wcześniej?

jeszcze, kto się pokusił o odkopywanie tego obiektu, ona jest tak przypałowo przy drodze...


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 12 mar 2018, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 sty 2016, 21:27
Posty: 84
Bardzo przypałowo przy drodze?
Jest na forum osoba, która tam kopie? Proszę o PRIV


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 12 mar 2018, 17:11 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lip 2015, 14:40
Posty: 716
Ta droga nie jest zbyt uczęszczana bo prowadzi do jednego gospodarstwa (albo w ogóle donikąd, nie pamiętam dokładnie), także z tym "przypałem" bym nie przesadzał. Choć oczywiście ekspozycja jest - to nie jest sztolnia w środku lasu.


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 12 mar 2018, 18:33 
Offline

Rejestracja: 30 gru 2015, 20:43
Posty: 195
To nie jest tak z tą drogą, że ona jest tak mało uczęszczana, generalnie teraz może rzeczywiście ruch nie jest za duży, ale jak był most zamknięty to na Stare Janowice to był jedyny dojazd do osiedla, do tego niektórzy mieszkańcy tamtędy chodzą do domu, bo mają najbliżej, dodatkowo wszystkie auta powyżej 3.5 t jadące do Starych Janowic jadą tamtędy bo most ma ograniczenie, no i straż leśna nią jeździ.
Nie sądzę, żeby długo została otwarta, jak się odkopie (obym się mylił) , ale oczywiście życzę jak najlepiej, a i sam bym się z chęcią do niej dostał.


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 12 mar 2018, 22:03 
Offline

Rejestracja: 21 sty 2016, 0:41
Posty: 153
Witam,kali ma rację ,miejsce jest przypałowe ,a ludzie tam chodzą i jezdżą(też jechałem, 07 2017),dodatkowo wyrznięto chaszcze pod linią energetyczną odsłaniając miejsce od str Janowic.Widac to też na fotce 2 szybu,foty są z 04 2017.Pozdrawiam.


Załączniki:
P1230320Szyb w Janowicach nad szt.Johannes.jpg
P1230320Szyb w Janowicach nad szt.Johannes.jpg [ 1.77 MiB | Przejrzano 956 razy ]
szyb.jpg
szyb.jpg [ 1.63 MiB | Przejrzano 956 razy ]
szyb1.jpg
szyb1.jpg [ 1.68 MiB | Przejrzano 956 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
Post: 13 mar 2018, 10:31 
Offline
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 10 lip 2015, 14:40
Posty: 716
Wiesz co, ja byłem w środku lata, wszystko pięknie zarośnięte. Spędziliśmy przy sztolni trochę czasu i nie przejechało żadne auto, żadnej żywej duszy. Może miałem po prostu fart :)


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 17 mar 2018, 9:42 
Offline

Rejestracja: 30 gru 2015, 20:43
Posty: 195
odkopanie sztolni kosztowało naprawdę kupę pracy, niestety mimo przekopu jest zalana po strop, a nie bardzo widać możliwość dalszego pogłębiania wykopu ponieważ droga ogranicza zejście niżej

pozostaje chyba tylko spuszczanie wody, ale to z kolei przy tak dużym napływie wymagać będzie użycia dość dużej średnicy rury i to długiej


Załączniki:
IMG_0280.jpg
IMG_0280.jpg [ 54.21 KiB | Przejrzano 844 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
Post: 19 mar 2018, 0:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 sty 2016, 21:27
Posty: 84
Jaki jest prześwit od spągu do stropu?


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 19 mar 2018, 18:54 
Offline

Rejestracja: 30 gru 2015, 20:43
Posty: 195
Gdzieś tak po 5 m właśnie nic. Ciężko było zrobić zdjęcie to oddające.


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 19 mar 2018, 22:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 sty 2016, 21:27
Posty: 84
Bo zawsze można użyć pompy takiej 1000l/min i się w temacie zorientować. No chyba ze sztolnia ma obecnie 40cm wysokości, to wypompowanie wody i tak nic nie da


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 19 mar 2018, 23:37 
Offline

Rejestracja: 21 lip 2015, 11:39
Posty: 65
1000l/min to konkretna pompa, chcesz OSką odwadniać sztolnię? ;)


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 20 mar 2018, 9:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 sty 2016, 21:27
Posty: 84
Mamy taką pompę o wydajności właśnie 1000l/min. Waży prawie 30kg, ale daje radę. Doszliśmy do wniosku, że fajnie byłoby ruszyć niektóre zalane obiekty


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 20 mar 2018, 16:06 
Offline

Rejestracja: 21 lip 2015, 11:39
Posty: 65
Jesteś pewien że nie dodałeś jednego zera za dużo? Podejrzanie mało waży ta pompa.


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 20 mar 2018, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 31 sty 2016, 21:27
Posty: 84
Barracuda WP30 na pełnych obrotach wypompowała ok 870l w minutę. Kolega ją ma i robił test, ale użył za małej średnicy węża przy wyjściu wody i mówi że w innym przypadku wypompowała by więcej. Trzeba tylko uważać na podróbki pomp. Bo Chińczycy robią budżetowe motopompy, a inni Chińczycy te pompy podrabiają ;)


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 28 mar 2018, 13:47 
Offline

Rejestracja: 21 lut 2018, 15:45
Posty: 9
Jest jeszcze zapadlisko na bocznym chodniku może tędy się wejść , pod warunkiem że nie jest zalany


Załączniki:
sztolnia%20nr%205.jpg
sztolnia%20nr%205.jpg [ 555.02 KiB | Przejrzano 599 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
Post: 28 mar 2018, 13:52 
Offline

Rejestracja: 21 lut 2018, 15:45
Posty: 9
i jeszcze tu


Załączniki:
Szyb%20na%20Miedziance.JPG
Szyb%20na%20Miedziance.JPG [ 118.23 KiB | Przejrzano 599 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
Post: 06 kwie 2018, 7:50 
Offline

Rejestracja: 18 lip 2016, 8:55
Posty: 9
Pomiędzy lustrem wody a stropem jest 30-40cm miejscami więcej, po około 10 m pojawiają się belki obudowy i tam prześwitu max 20 cm.
https://images81.fotosik.pl/1035/06c8b3 ... 369med.jpg


Załączniki:
06c8b308e2657369med.jpg
06c8b308e2657369med.jpg [ 55.72 KiB | Przejrzano 349 razy ]
Zgłoś ten post
Na górę
Post: 06 kwie 2018, 11:03 
Offline

Rejestracja: 21 lut 2018, 15:45
Posty: 9
Jak wszedłeś na 10m?, moim zdaniem widać z zewnątrz na ok 5m i sztolnia skręca lekko w prawo.


Zgłoś ten post
Na górę
Post: 06 kwie 2018, 11:50 
Offline

Rejestracja: 18 lip 2016, 8:55
Posty: 9
Na początku delikatnie zakręca w prawo potem w lewo i tego już nie widać z wejścia. Troszkę "przemokłem" wchodząc.


Zgłoś ten post
Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl